Celjski sejem

Vse gorenjske čebelarje in čebelarke vabimo, da se nam v nedeljo, 17.03. 2024 pridružijo na izletu na Čebelarski sejem v Celju- Apislovenija.

Več o samem izletu si lahko preberete v spodnjem vabilu.

Za več informacij smo vam na voljo na telefon 041523781 ali mail tajistvo.czg@gmail.com

ODPOVED

Spoštovani člani in članice ČZ Gorenjske.

Jutrišnje srečanje na Plemenilni postaji na Zelenici, zaradi slabega vremena in poškodovane ceste, odpade.

Naj medi!!!!

Huda gniloba čebelje zalege in Obvladovanje varoze čebel v praksi

Spoštovani čebelarji in čebelarke.

Približujeta se nam dva pomembna dogodka in sicer predavanje o hudi gnilobi in delavnica obvladovanje varoze čebel.

Naš apel je, da se udeležite obeh dogodkov. Letošnje leto je izredno težko za čebele in ne morejo si privoščiti še čebelarjevih napak, ki so velikokrat posledica pomankanja znanja. VLJUDNO VABLJENI.

V ponedeljek, 12.06.2023 ob 19:00

Huda gniloba čebelje zalege in Obvladovanje varoze čebel v praksi (dvorana Čebelarskega centra v Lescah)

PREDAVANJE

mag. Mira Jenko Rogelj, T.: 041 645 769

Špela Kalan cebelarski.center@gmail.com

Prijava na izobraževanje

Do izobraževanj so upravičeni le udeleženci, ki so že vpisani v register čebelnjakov. Čebelarji boste za izpolnitev evidenčnih listov na izobraževanju potrebovali G-MID številko, zato jo imejte s seboj.

Za udeležbo je nujna prijava na telefon ali elektronski naslov, ki je naveden v urniku ob posameznem predavanju.

Vsak udeleženec izobraževanja bo moral izpolniti evidenčni list izobraževanja ter po zaključku izobraževanja še anketni vprašalnik. S seboj imejte G – MID številko čebelnjaka. Potrdilo o udeležbi na izobraževanju v okviru tega ukrepa bo izdano vsem udeležencem, ki so vpisani v centralni register čebelnjakov. Potrdilo o izobraževanju bo poslano udeležencu po pošti na naslov njegovega stalnega prebivališča.

O vseh podrobnostih bodo udeleženci seznanjeni na samem izobraževanju.

V torek, 13.6.2023 ob 17:00

Obvladovanje varoze čebel v praksi (čebelnjak pri Čebelarskem centru v Lescah)

PRAKTIČNA DELAVNICA

mag. Mira Jenko Rogelj, T.: 041 645 769

G. Anže Perčič, 041 523 781

Delavnica s področja zdravstvenega varstva čebel bo izvedena v sklopu Uredbe o izvajanju intervencij v sektorju čebelarskih proizvodov iz strateškega načrta  skupne kmetijske politike 2023-2027.

NOVOST je, da so do izobraževanj upravičeni le udeleženci, ki so že vpisani v register čebelnjakov. Čebelarji boste za izpolnitev evidenčnih listov na izobraževanju potrebovali G-MID številko, zato jo prosimo imejte s seboj.

Vsem do izobraževanj upravičenim čebelarjem, pripada brezplačno potrdilo o udeležbi.

Na praktičnih izobraževanjih s področja zdravstvenega varstva čebel je obvezna zaščitna oprema.

SLAVNOSTNA OTVORITEV NOVEGA UČNEGA ČEBELNJAKA IN DAN ODPRTIH VRAT

Čebelarsko društvo Cerklje na Gorenjskem skupaj z Osnovno šolo Davorina Jenka, Občino Cerklje, Zavodom za turizem Cerklje, Čebelarsko zvezo Slovenije in PRVO Osebno zavarovalnico, vabimo na dva pomembna dogodka, ki sta v tesni povezavi s čebelami in tudi našo osnovno šolo.

Ker je učni čebelnjak prvenstveno namenjen osnovni šoli, bo svečana otvoritev potekala v dopoldanskem času – v sredo, 17. 5. 2023 ob 12.00. Kulturni program so pripravili osnovnošolci in otroci iz vrtca Murenčki. Otvoritev bo pred šolo v bližini učnega čebelnjaka, v primeru slabega vremena pa predvidoma v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika.

Čebelarski sobotni dogodek tokrat sovpada še s svetovnim dnem čebel in tudi cerkljansko tržnico. Zato smo se na društvu odločili, da bomo v času trajanja cerkljanske tržnice – v soboto, 20. 5. 2023 od 9.00 do 12.00, pripravili dan odprtih vrat slovenskih čebelarjev, predstavili nov učni čebelnjak ter ob tem obiskovalcem predstavili še čebelji svet in delo čebelarja. Ker je to sejemski dan, bodo na voljo tudi čebelarski izdelki.

Lepo povabljeni – upamo in želimo, da se nam na obeh dogodkih pridružite v čim večjem številu.

Naj medi!

Čebelarsko društvo Cerklje na Gorenjskem,

Osnovna šola Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem,

Občina Cerklje na Gorenjskem,

Zavodom za turizem Cerklje

Čebelarska zveza Slovenije, PRVA Osebna zavarovalnica

Sejanje medovitih rastlin na pogorelem Krasu

V soboto, 4.3.2023 je na pogorelem Krasu v okviru “Dneva sajenja medovitih rastlin” potekala setev semen gozdnih drevesnih vrst. Akcije se je udeležilo okoli 500 prostovoljcev čebelarjev s cele Slovenije in Hoferjevih sodelavcev z družinami.

Akcije smo se udeležili tudi gorenjski čebelarji. V prijetnem vremenu in ob prijetni družbi smo zasejali nekaj več kot 2ha veliko pobočje. Sejali smo javor, lipo, maklen skratka medovite rastline, katere bodo obiskovale pridne čebelice.

Hvala vsem čebelarjem, čebelarkam in mladim krožkarjem, ki ste se odzvali v takem številu.

Naj medi!

Anže Perčič, Predsednik ČZG

SAJENJE MEDOVITIH RASTLIN NA KRASU

Čebelarska zveza Slovenije, javna svetovalna služba v čebelarstvu, skupaj s čebelarji in pod strokovnim vodstvo Zavoda za gozdove Slovenije, bo v okviru letošnjega projekta »Dan sajenja medovitih rastlin« prvo soboto v mesecu marcu (4. marec) organizirala setev semen avtohtonih kraških vrst na območju Cerja pri Pomniku miru. Za ta namen je Čebelarska zveza Gorenjske organizirala avtobusni prevoz na lokacijo, kjer bo potekalo sajenje. 

Prostih mest na avtobusu je še dovolj, zato ste vsi čebelarji in ljubitelji čebel, vabljeni da se nam to soboto, 4.3.2023 pridružite pri obnovitvi pogorelega Krasa.

Vstopne točke za avtobus:

Žirovnica (avtobusna postaja)                      06.30

Lesce (avtobusna postaja)                           06.40

Radovljica (glavna avtobusna postaja)                 06.45

Deteljica – Tržič (Inglis bar)          07.05

Šenčur- Kadivec, avto salon     07.25

Sp. Brnik (avtobusna postaja)                07.30

Pomnik miru na Cerju    09.30

OBVEZNA je prijava pri predsedniku Anžetu Perčiču na telefon 041/523-781.

Čebele vam bodo hvaležne!!!!

Naj medi!!!

Čebelarske debate ob kavi.

Narava se prebuja in s tem tudi naše čebelice. Čebelarji smo že v polni pripravljenosti. Zbijamo okvirčke, jih žičimo, vtiramo satnice, pri tem pa nestrpno čakamo prvi topli dan, ko bomo lahko naredili pregled družin. Del čebelarjevih priprav je tudi prebiranje literature, posvetovanje in izmenovanje informacij z drugimi čebelarji.

In kje si je najbolje izmenjavati informacije? Ob dobri kavi z medom, seveda.

Zato vas vabimo, da se nam pridružite vsak petek ob 10.uri, v kavarni Čebelarskega centra v Lescah.

Pridite, ne bo vam žal.

Naj medi!

Predavanje – Delo s čebelami preko leta s poudarkom na preprečevanju rojenja, narejanja novih družin in jesenskem krmljenju

VABILO

Vabimo vas na strokovno predavanje čebelarske mojstrice gospe Marije Sivec iz Sužida na temo Delo s čebelami preko leta s poudarkom na preprečevanju rojenja, narejanja novih družin in jesenskem krmljenju.
Predavanje bo v petek dne 24.februarja 2023 s pričetkom ob 17 uri v dvorani Kulturnega doma v Preddvoru, Dvorski trg 10.

Kontakt: Miladin Mladenov tel: 040/306-344

Praznovanje 20-letnice Čebelarske zveze Gorenjske

Čebelarska zveza Gorenjske v letošnjem letu praznuje 20 let svojega obstoja. V tem času se je v čebelarstvu na Gorenjskem veliko spremenilo. O tem nam bodo v kratkem pogovoru kaj več povedali predsedniki, ki so v tem obdobju vodili Čebelarsko zvezo Gorenjske.

Vabimo vse člane, članice in vse ljubitelje čebel, da se nam pridružite na praznovanju 20-letnice. Svečana obeležitev bo potekala v četrtek, 22.12.2022 v dvorani Čebelarskega centra v Lescah, s pričetkom ob 18.00 uri.

Vljudno vabljeni!