Slovensko ocenjevanje medu na Gorenjskem 2022

Spoštovani čebelarji in čebelarke!

Vabimo vas da se udeležite Slovenskega ocenjevanja medu na Gorenjskem.

Vzorce bomo sprejemali  od ponedeljka 1.8. do vključno petka 13.8. (pon. – pet. od 8.00 do 15.00) v pisarni upravnice Čebelarsko razvojno-izobraževalnega centra Lesce (ČRIC Lesce). Do takrat lahko vaše vzorce pošljete tudi po pošti na naslov:    Čebelarski razvojno izobraževalni center Gorenjske, Rožna dolina 50 A, 4248 Lesce.

En vzorec predstavljata dva dva kozarca medu 450 g , istega lota. Kozarca morata biti opremljena z nalepkami in z prelepko.

Senzorično ocenjevanje bo potekalo predvidoma 27.08.2022 v prostorih ČRIC Lesce (končni datum in ura bosta sporočena naknadno).

Zaključna prireditev bo potekala 17.09.2022 na prireditvi: Festival medu in dan medu v kulinariki (ČRIC Lesce).

V kolikor bo prireditev odpovedana, bodo priznanja poslana po pošti na naslove čebelarjev; stroške pošiljanja krije organizator (ČZG). V primeru da prireditev bo, čebelarji priznanja prevzamejo na podelitvi. Če se čebelar podelitve ne more udeležiti, bo lahko priznanje prevzel v ČRIC Lesce pri upravnici centra, lahko ga prejme tudi po pošti (stroške krije čebelar).

Višina kotizacije 20 eur

Kontakt: Anže Perčič 041523781  ali tajnistvo.czg@gmail.com

Ocenjevanje bo potekalo na podlagi veljavnega Pravilnika o ocenjevanju medov, ki je objavljen na spletni strani ČZS in ČZG.

Pristojbina za vzorec znaša 20 €. V primeru pošiljanja vzorcev po pošti je zraven potrebno priložiti fotokopijo plačila kotizacije. V primeru osebne dostave vzorcev lahko pristojbino plačate ob oddaji vzorcev.

Plačila s položnico je potrebno nakazati na račun ČZG: SI56 0313 9100 0004 072

Dodatne informacije so dostopne na:

V upanju na čim večjo udeležbo vas pozdravljamo z čebelarskim pozdravom,

Naj medi!

Veliki traven in rožnik – čebelam cvetoč krožnik

Zdravo okolje je naše bogastvo, katerega moramo negovati in spoštovati. Včasih ga jemljemo kot nekaj samoumevnega. Gledamo ga, občudujemo vsak dan ko se peljemo iz službe, gremo na sprehod ali v njem doživljamo lepe trenutke z najdražjimi. Ne vidimo pa, kako nam spolzi iz rok. Časi, ko so naše travnike maja (veliki traven) in junija (rožnik) krasile različne barve cvetočih rastlin, so minili. Pogosta košnja močno vpliva na ohranjanje biotske raznovrstnosti in s tem tudi na pestrost čebel in drugih opraševalcev, za katere pa vemo, da so ključni pri pridelavi hrane.

S strani Čebelarske zveze Gorenjske in Zavoda Tri- Grozd NVO Gorenjske smo na vse občine poslali dopis s pobudo naj občine na del javnih površin zasejejo travniške rože. Ti travniki bodo čebelam in ostalim opraševalcem nudile hrano in varno zavetje.

K pobudi so pristopile že nekatere občine: Cerklje, Jezersko, Bohinj, Tržič in Škofja Loka.

Več o pobudi si lahko preberete v spodnjem dopisu.

Naj župan 2019

V četrtek, 13.08.2020, smo predstavniki Čebelarske zveze Gorenjske, predsednik Anže Perčič in podpredsednik Legar Lovro ter predsednik Čebelarskega društva Tržič, Vinko Perne, obiskali tržiškega župana mag. Boruta Sajovica in mu prinesli 7-satni panj s čebelami kot nagrado za laskavi naziv Naj župan 2019.

Mag. Borut Sajovic je bil na rednem občnem zboru Čebelarske zveze Gorenjske  v letu 2020 izbran za naj župana. Laskavi naziv Naj župan Čebelarska zveza Gorenjske, podari županu, ki je v preteklem letu ali v obdobju več let največ pripomogel k razvoju in napredku čebelarstva v lokalni skupnosti na območju ČZG, lokalnemu čebelarskemu društvu in sami ČZG.  Običajno nagrado, podarimo na tradicionalnem pikniku na Plemenilni postaji Zelenica, katerega smo morali letos zaradi koronavirusa, odpovedati.

Županu mag. Borutu Sajovicu se zahvaljujemo za svoj prispevek k ohranjanju slovenske čebelarstva in si želimo da bi to delo še tako dobro opravljal naprej.

Naj medi!!!

3. slovensko ocenjevanje medu na Gorenjskem

Spoštovani čebelarji, spoštovane čebelarke.

Čebelarska zveza Gorenjske letos že tretjič organizira slovensko ocenjevanje medu, ki bo potekalo v soboto 19.09.2020, v dvorani Čebelarsko razvojno izobraževalnega centra v Lescah.

Več o sami oddaji vzorcev in poteku ocenjevanja si lahko preberete v spodnjem vabilu.

Za vsa vprašanja samo vam na voljo na: tajnistvo.czg@gmail.com ali 041/523-781 (Anže Perčič).

Naj medi!

Anže Perčič, Predsednik ČZG

Delavnica Propolis

Čebelarsko društvo Antona Janše Breznica organizira izobraževanje in praktično delavnico v dveh delih na temo Propolis (sestava, pridobivanje, macerat, vodna raztopina, alkoholna raztopina, mazilo) in sicer v četrtek 6. februarja 2020 ob 16.30 uri in v petek 14. februarja 2020 ob 16.30 uri v Čopovi hiši, Žirovnica 14, 4274 Žirovnica, za vse informacije se lahko obrnete na mail:zirovnica96@gmail.com

Hvala in lep pozdrav

Matjaž Pogačnik

Dobrodelna akcija ČZG

Danes smo člani Čebelarske zveze Gorenjske na Rdeči Križ Slovenije odnesli kozarce medu, ki so jih socialno ogroženim osebam podarili slovenjski čebelarji. Kljub izredno slabi čebelarski sezoni smo zbrali 120 kozarcev medu. Vsem čebelarjem ki so sodelovali v dobrodelni akciji se iskreno zahvaljujem.

Anže Perčič   Predsednik ČZG

Predsednik ČZG

Vpliv naravnih danosti in gostote čebeljih družin na donos in Čebelja DNA v medu nakazuje geografsko poreklo in pristnost medu.

Spoštovani

Vabimo Vas na predavanji dr. Janeza Prešerna in dr. Ajde Moškrič iz Kmetijskega inštituta Slovenije z naslovom: Vpliv naravnih danosti in gostote čebeljih družin na donos in Čebelja DNA v medu nakazuje geografsko poreklo in pristnost medu.
Predavanji bosta potekali v sredo27.11.2019 ob 18. uri v Čebelarsko razvojno izobraževalnem centru Lesce.

DOBRODELNA AKCIJA ČEBELARSKE ZVEZE GORENJSKE

Drage čebelarke, cenjeni čebelarji!

Približuje se praznični december, mesec pričakovanj, iskrenih želja in toplih objemov. Narava se umirja, šum čebel je potihnil. Čebelarji že nestrpno pričakujemo pomlad v upanju, da bo prihodnje leto bolj naklonjeno našim sivkam. Z letošnjo bero ne moremo biti zadovoljni, zato jo bomo skušali čim hitreje pozabiti. Naše čebele so živele v velikem pomanjkanju, marsikje so trpele lakoto. Ob tem moramo pomisliti na vse ljudi, ki se s podobnimi občutki srečujejo prav vsak dan.

Čebelarska zveza Gorenjske zato poziva vse čebelarje, da stopimo skupaj in pomagamo tistim, ki so pomoči potrebni. V ta namen bomo zbirali med in ga razdelili med socialno ogrožene družine.

Med, pakiran v 370 ml kozarce (torej približno 450 g) in ustrezno označen, lahko predate svojim predsednikom ali pa ga katerikoli delovni dan dostavite v Čebelarski razvojno izobraževalni center Gorenjske v Lescah (Rožna dolina 50 A). Medene darove bomo zbirali do 6. decembra, nakar jih bo Miklavž prevzel in razdelil med naše sokrajane.    

Darujmo po svojih najboljših močeh in tako tudi drugim vsaj nekoliko polepšajmo dolge zimske večere.

Naj medi                                                   

Anže Perčič

Predsednik ČZG

Slovensko senzorično ocenjevanje medu na Gorenjskem-slavnostna podelitev priznanj.

V soboto,  21.09.2019 je v sklopu prireditve Festival medu in Dan medu v kulinariki, Čebelarska zveza Gorenjske razglasila rezultate Slovenskega senzoričnega ocenjevanja medu in tekmovalcem podelila priznanja.

Letošnje čebelarsko leto je bilo eno najslabših let do sedaj. Pridelek je bil  na Gorenjskem in po večini tudi drugje po Sloveniji, izredno slab. To se je poznalo tudi na številu prispelih vzorcev. Zbrali smo jih samo 27. Od teh je bilo 12 vzorcev gozdnega medu, 6 vzorcev kostanjevega medu, 5 vzorcev cvetličnega medu, 2 vzorca lipovega medu, 1 vzorec hoje in 1 vzorec smrekovega medu.

Na podlagi ocen, smo podelili: 4 zlata priznanja, 8 srebrnih, 8 bronastih, 7 zahval, 1 prvaka in 1 šampiona.

Naziv PRVAKA za gozdni med je prejel MIHA TEKAVČIČ, KOMPOLJE 83A 1312 VIDEM-DOBREPOLJE.  

Naziv ŠAMPIONA, kot najbolje ocenjenega medu na ocenjevanju, je prejel ČEBELARSTVO KIMOVEC, SVETELJEVA ULICA 2 4208 ŠENČUR.

Vsem tekmovalcem iskrene čestitke.

Nekaj utrinkov si lahko ogledate v spodnji galeriji

Šampion Slovenskega senzoričnega ocenjevanja medu na Gorenjskem

Picture 1 of 27