GORENJCI NAVDUŠENI NAD INOVATIVNOSTJO ITALIJANSKEGA ČEBELARSTVA MARCON

Sobota, 9.9.2017, je bila za gorenjske čebelarje nekaj posebnega. Pod okriljem ČZG smo odšli v sosednjo Italijo, natančneje v kraj Selva del Montello. S priznanimi čebelarskim mojstrom gospodom Francem Šivicem, smo obiskali čebelarsko družino Marcon.


Vsa družina Marcon je močno povezana s čebelami in čebelarstvom, kar se vidi že navzven. Imajo veliko in zelo lepo urejeno posestvo, kjer čebelarijo in izvajajo čebelarski turizem. Ob toplem in gostoljubnem sprejemu so nam razkazali svoje posestvo in nas lepo pogostili. Čebelarji smo bili navdušeni nad predstavitvijo inovativnega sistema zatiranja varoje s toploto, ki jo je izumil gospod Marcon. Z zanimanjem smo si ogledali tudi prevozni čebelnjak, kontejner za apiterapijo, satišnico, mizarsko delavnico za panje, točilnico za med in trgovini za prodajo čebeljih pridelkov in čebelarske opreme. Na posestvu je nasad dreves Pavlovnija in veličasten leseni kip svetega Ambroža, zavetnika čebelarstva. Družina Marcon ima tudi svojo čebelarsko šolo, ki je edina v tej pokrajini. Izobraževanje poteka v novo zgrajeni zgradbi, izvaja pa ga Katja Marcon. Izobraževanje poteka med čebelami, ki imajo svoje mesto tudi v učilnici, v dveh opazovalnih panjih. Dopoldne poteka teoretični pouk, popoldne pa še praktični pouk. Za varnost otrok je odlično poskrbljeno, saj si čebele tudi med praktičnim poukom, ogledujejo za steklom. Družina Marcon je izjemna družina, zato smo bili veseli, da smo jih imeli priložnost spoznati. Predsednik ČZG Anže Perčič jih je ob koncu ogleda povabil v Slovenijo, da si pridejo ogledati še gorenjske čebelarje. Po končanem obisku nas je gospod Franc Šivic popeljal še na svoje posestvo v Šempasu. Na njegovi parceli Brce smo si ogledali zelo lepo urejen botanični vrt medovitih rastlin, ekološki sadovnjak, ekološki zelenjavni vrt in stojišče čebel. Ob zanimivih in poučnih pripovedih gospoda Šivica, smo nabrali tudi nekaj semen dreves in potaknjencev, nato pa smo se odpravili na večerjo na turistično kmetijo Pri Rjavčevih.
Po večerji smo polni prijetnih vtisov in novih znanj odšli proti gorenjski. Kljub temu, da je bila pot kar dolga lahko rečem, da nam je zelo hitro minila, saj nam je gospod Franc Šivic med vožnjo povedal veliko zanimivosti. Na avtobusu so se predstavili tudi nekateri čebelarji in povedali zgodbe o tem kako so začeli s čebelarjenjem. Predsednik ČZG, Anže Perčič, se je zahvalil gospodu Šivicu za res odlično vodenje ekskurzije, avtoprevozniku Rozman bus ter vsem udeležencem.

Tanja Perčič Poklukar

DSC_0002

Image 1 of 66